Duurzame overheidsopdrachten zijn openbare aanbestedingen waarbij milieu-, sociale en/of economische criteria worden geïntegreerd in het aankoopproces. Dit betekent dat overheidsaankopers factoren zoals de milieueffecten van producten en diensten, eerlijke arbeidsomstandigheden voor werknemers, de vermindering van broeikasgasemissies, de bevordering van duurzame technologie-innovatie, enzovoort in overweging nemen.
Het doel van het integreren van deze criteria in openbare aanbestedingen is het bevorderen van milieuvriendelijkere praktijken, het stimuleren van innovatie in duurzame technologieën, het ondersteunen van lokale industrieën en maatschappelijk verantwoordelijke bedrijven, en het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden voor werknemers.
De voordelen van duurzame overheidsopdrachten voor overheidsaankopers zijn talrijk. Ten eerste kunnen ze op de lange termijn kostenbesparingen opleveren door duurzame producten en diensten te gebruiken die minder onderhoud nodig hebben en een langere levensduur hebben. Aankopers kunnen ook hun merkimago verbeteren door hun betrokkenheid bij duurzaamheid te tonen en te voldoen aan de verwachtingen van de samenleving op het gebied van duurzame ontwikkeling.
Bovendien kunnen duurzame overheidsopdrachten een positieve impact hebben op het milieu, de samenleving en de economie in het algemeen. Ze kunnen bijdragen aan de vermindering van broeikasgasemissies en de bescherming van biodiversiteit, de bevordering van innovatie in duurzame technologieën, de creatie van groene banen en de bevordering van maatschappelijk verantwoordelijke bedrijven.
Er bestaan internationale en Europese normen voor duurzame overheidsopdrachten, evenals labels en certificeringen om overheidsaankopers te helpen duurzame producten en diensten te identificeren. Regeringen en internationale organisaties moedigen ook duurzame overheidsopdrachten aan, onder meer door middel van duurzaam inkoopbeleid en bewustmakings- en opleidingsinitiatieven.